Menu mobilne

OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS

Wyróżnienie POT w konkursie na Najlepszy Produkt Turystyczny 2014 r.

OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
Previous Next Play Pause

Liliowiec, czyli dziennieca (Hemerocallis) to popularna roślina ozdobna kwitnąca od czerwca do sierpnia. Najczęściej występują kwiaty w kolorze pomarańczowym, ale bywają też żółte, czerwone, purpurowe. Liliowce są specjałem kuchni chińskiej. Dojrzałe pączki lub płatki już otwartych kwiatów (pąki są bardziej soczyste) można smażyć, dusić, piec i gotować w zupach. W smaku przypominają nieco słodkie szparagi o cebulowym posmaku. Świetnie się komponują z aromatycznymi, ciemnymi mięsami. Marynowane lub suszone pąki liliowca można kupić w sklepach z egzotyczną żywnością. W Azji nie jada się liliowca na surowo, ponieważ może wywołać nieprzyjemne objawy, ale wrażliwość na roślinę jest kwestią indywidualną. Jeżeli silnie reagujesz na nowe pokarmy, przede wszystkim każdy pąk rozetnij z jednej strony wzdłuż  i wyciągnij słupek. Surowe płatki są przyjemnie chrupiące, należy jednak degustować je z zachowaniem środków ostrożności. Liliowce w postaci przetworzonej są uznawane za bezpieczne.

Liliowce lubią stanowiska słoneczne i półcieniste oraz żyzną, wilgotną glebę. Cebule raz zasadzone mogą rosnąć w danym miejscu kilkadziesiąt lat (podobno nawet do 100).

Zerwane pąki liliowców można przechowywać w lodówce do 3 dni.  

 

Małgorzata Kalemba - Drożdż, Jadalne Kwiaty, Pascal, Bielsko-Biała 2016.

 

Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Kontakt telefoniczny+48 602 610 041
Skontaktuj się z namibiuro@hortulus.com.pl
Lokalizacja Dobrzyca 76, 76-038
Regulaminczytaj

 

  • Tłumacz stronę

    Polish English German Norwegian Russian Swedish