Drukuj
Kategoria: Aktualności

Liliowiec, czyli dziennieca (Hemerocallis) to popularna roślina ozdobna kwitnąca od czerwca do sierpnia. Najczęściej występują kwiaty w kolorze pomarańczowym, ale bywają też żółte, czerwone, purpurowe. Liliowce są specjałem kuchni chińskiej. Dojrzałe pączki lub płatki już otwartych kwiatów (pąki są bardziej soczyste) można smażyć, dusić, piec i gotować w zupach. W smaku przypominają nieco słodkie szparagi o cebulowym posmaku. Świetnie się komponują z aromatycznymi, ciemnymi mięsami. Marynowane lub suszone pąki liliowca można kupić w sklepach z egzotyczną żywnością. W Azji nie jada się liliowca na surowo, ponieważ może wywołać nieprzyjemne objawy, ale wrażliwość na roślinę jest kwestią indywidualną. Jeżeli silnie reagujesz na nowe pokarmy, przede wszystkim każdy pąk rozetnij z jednej strony wzdłuż  i wyciągnij słupek. Surowe płatki są przyjemnie chrupiące, należy jednak degustować je z zachowaniem środków ostrożności. Liliowce w postaci przetworzonej są uznawane za bezpieczne.

Liliowce lubią stanowiska słoneczne i półcieniste oraz żyzną, wilgotną glebę. Cebule raz zasadzone mogą rosnąć w danym miejscu kilkadziesiąt lat (podobno nawet do 100).

Zerwane pąki liliowców można przechowywać w lodówce do 3 dni.  

 

Małgorzata Kalemba - Drożdż, Jadalne Kwiaty, Pascal, Bielsko-Biała 2016.

 

Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce
Prezentacja kwiatów jadalnych - Liliowce