Jak co roku, zgodnie z tematem przewodnim Festiwalu w Ogrodach Spectabilis zaprezentowany zostanie nowy ogród - Rezydencja Ogrodowa. Ogród ten zajmuje powierzchnię 500 m2 i składa się z dwóch ogrodowych przestrzeni: część sypialna z olbrzymim łożem, w którym to zamiast pościeli rośnie kobierzec jadalnych kwiatów.
Festiwal to wydarzenie łączące świat kuchni ze światem ogrodów.
Weekend Festiwalowy jak zwykle będzie obfitował w pokazy, prelekcje i wykłady.
Zagoszczą i nas specjaliści w swoich dziedzinach. Między innymi eksperci od hodowli i pielęgnacji roślin, którzy opowiedzą o tym, jak uprawiać kwiaty jadalne. Możecie również liczyć na porady ogrodnicze. Specjaliści z firmy Legutko rozwieją Wasze ogrodnicze wątpliwości i odpowiedzą na Wasze wszystkie pytania.
Plenerowe prelekcje poprowadzi dr hab. Agnieszka Krzemińska – kierownik Katedry Roślin Ozdobnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Dr Agnieszka Krzemińska jest międzynarodowym sędzią florystyki, swoją wiedzą uświetni również pokazy florystyczne. Tematyka florystyki kulinarnej będzie towarzyszyła nam podczas całego festiwalu w dekoracjach stołów czy talerzy. Dodatkowo dla pasjonatów i miłośników florystyki przygotujemy warsztaty z plecenia wianków.
Obserwować będziecie mogli również mistrzów Carvingu oraz kucharzy na pokazach live cooking!
Te oraz wiele innych atrakcji i inspiracji, czekać będzie na uczestników VII Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych.
Zapraszamy w godzinach 1100 - 1700.
Ogrody Tematyczne czynne są od poniedziałku do soboty w godzinach 9.30-19.00 a w niedziele i święta w godzinach 10.00-18.00
Ogrody Hortulus Spectabilis czynne sa od wtorku do niedzieli w godzinach 10.30-17.30.
od 21 czerwca Ogrody Hortulus Spectabilis czynne będą w godzinach 10.30-20.30.
Zapraszamy!