Drukuj
Kategoria: Aktualności

Jukka (Yucca) to roślina z rodziny agawowatych, pochodząca z Ameryki Środkowej i Południowej. W Polsce najczęściej można spotkać jukkę włóknistą (Yucca filamentosa), które zawiera dużą ilość saponin, nadających kwiatom wyjątkowo gorzki smak. Jeżeli chcesz wykorzystać kwiaty jukki, najpierw ich spróbuj. Ugryź malutki kawałek, a jeżeli poczujesz piekącą gorycz, oznacza to, że nie nadaje się do jedzenia na surowo i przed spożyciem należy kwiaty ugotować i odlać wodę.  Dopiero później można je smażyć, dusić z warzywami i dodawać do dań jajecznych. Jeżeli kwiaty są słodkie, da się je także wykorzystać na surowo i cieszyć się ich chrupkością.

Jukki ogrodowe lubią bardzo nasłonecznione stanowiska i lekkie, ubogie, piaszczyste gleby o niewielkiej wilgotności i alkalicznych odczynie.

 

Pysznogłówka (Monarda) bywa także zwana bergamotką. Pysznogłówka szkarłatna (Monarda didyma), określana również jako melisa amerykańska lub pszczeli balsam, to bardzo dekoracyjna bylina pochodząca z Ameryki Południowej, kwitnąca przez całe lato. Indianie używali pysznogłówki, jako przyprawy do zajęczego mięsa, a także przyrządzali z jej liści aromatyczny napar stosowany jako medykament na bóle gardła, problemy kobiece i kłopoty trawienne. Obecnie uważa się pysznogłówkę za środek przeciwdepresyjny. Określenie bergamotka nawiązuję do podobieństwa zapachu do pomarańczy bergamoty, używanej do aromatyzowania herbaty Earl Grey.

Olejek pysznogłówki zawiera geraniol, tymol i karwakrol. Smak pysznogłówki jest dość podobny do oregano i jej barwne płatki mogą je zstępować w każdej potrawie. Można też zestawiać ją z deserami. Jadalne są również kwiaty pysznogłówki dętej (Monadra fistulosa) i innych gatunków.

Bergamotka lubi glebę żytnią i wilgotną, ale dobrze też znosi suszę. Preferuje stanowiska słoneczne lub półcieniste.

Pysznogłówki najlepiej przechowywać w wazonie i od główki odrywać pojedyncze kwiaty, a ona przez długi czas będzie wciąż wypuszczać nowe.

 

Małgorzata Kalemba - Drożdż, Jadalne Kwiaty, Pascal, Bielsko-Biała 2016.

 

Prezentacja kwiatów jadalnych - Pysznogłówka i Jukka
Prezentacja kwiatów jadalnych - Pysznogłówka i Jukka
Prezentacja kwiatów jadalnych - Pysznogłówka i Jukka
Prezentacja kwiatów jadalnych - Pysznogłówka i Jukka
Prezentacja kwiatów jadalnych - Pysznogłówka i Jukka
Prezentacja kwiatów jadalnych - Pysznogłówka i Jukka
Prezentacja kwiatów jadalnych - Pysznogłówka i Jukka
Prezentacja kwiatów jadalnych - Pysznogłówka i Jukka