Drukuj
Kategoria: Aktualności

Dziś przedstawiamy jeden z najatrakcyjniejszych kwiatów jadalnych - Pysznogłówkę (Monarda), zwaną również Bergamotką. Jej "główkę" ozdabia piękny, nieco strzępisty pióropusz, a sama zachwyca intensywnym zapachem kwiatów i liści. To jednak nie wszystko!

 

Doskonale smakuje, szczególnie jako dodatek do potraw. Można ją wykorzystać do napojów, przetworów, sałatek, surówek, deserów, pełni również funkcję dekoracyjną. Niektórzy stosują jej wysuszone liście jako dodatek do herbaty, przypomina wtedy aromatem znaną Earl Gray.

 

W Ogrodach Hortulus Spectabilis rośnie około 12 odmian Pysznogłówki - od czerwonych, różowych, purpurowych, fioletowych do jasnoróżowych i białych. Każda z nich to inny aromat i zapach.

 

Bergamotka były szeroko używana w medycynie ludowej Ameryki, między innymi przez Indian. Dziś stosowana jest również w celach leczniczych, na zapalenie gardła, kataru jak i na skaleczenia. Pysznogłówka działa antyseptycznie i wykrztuśnie, ma działanie przeciwzapalne. Wspomaga układ pokarmowy.

 

Nie jest rośliną wymagającą w uprawie, a w polskich warunkach ma się nadzwyczaj dobrze. Uwielbia rabaty, miejsca słoneczne lub półcieniste. Wymaga natomiast intensywnego nawożenia. Kwitnie, w zależności od odmiany - od czerwca do września, osiąga długość do 1 metra. Licznie wabi motyle i jest uwielbiana przez pszczoły. Jej kwiaty można jeść w formie świeżej oraz suszonej.

Prezentacja kwiatów jadalnych - Pysznogłówka w Ogrodach Hortulus Spectabilis
Prezentacja kwiatów jadalnych - Pysznogłówka w Ogrodach Hortulus Spectabilis
Prezentacja kwiatów jadalnych - Pysznogłówka w Ogrodach Hortulus Spectabilis
Prezentacja kwiatów jadalnych - Pysznogłówka w Ogrodach Hortulus Spectabilis
Prezentacja kwiatów jadalnych - Pysznogłówka w Ogrodach Hortulus Spectabilis
Prezentacja kwiatów jadalnych - Pysznogłówka w Ogrodach Hortulus Spectabilis
Prezentacja kwiatów jadalnych - Pysznogłówka w Ogrodach Hortulus Spectabilis