Menu mobilne

OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS

Wyróżnienie POT w konkursie na Najlepszy Produkt Turystyczny 2014 r.

OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
Previous Next Play Pause
VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

Za nami VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

 

Tegoroczna edycja odbyła się 17-18 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis pod hasłem: Ziołowe kwiaty – magiczne przyprawy. Kwiaty i zioła zagościły na talerzach, w kosmetykach, w kompozycjach florystycznych, a nawet w częściach garderoby. Wydarzenie odwiedziło liczne grono fanów zdrowego stylu życia, miłośników gastronomii, ogrodnictwa oraz turyści.

 

W tym roku dla gości festiwalu gotowali - Szef Kuchni Mariusz Siwak oraz Szef Kuchni Paweł Romankiewicz. W menu Szefa Mariusza pojawiła się zupa z kwiatami liliowca,  sałatka kwiatowo-warzywna z winegretem szczypiorkowo-koperkowym oraz kasza kuskus z bukietem ziół, warzyw i bakaliami.  Szef Paweł zaserwował nam m.in.: kwiatowy bigos z młodej kapusty, ziołowe risotto z szarpaną wieprzowiną oraz pajdę ze smalcem z soczewicy z kiszonymi liliowcami.

 

Kwiaty jadalne i zioła były głównym tematem prelekcji dr Małgorzaty Kalemby-Drożdż. Autorka książek o kwiatach jadalnych zaserwowała nam porządna dawkę wiedzy. Podczas dwóch dni festiwalu można było dowiedzieć się podstaw – które kwiaty są jadalne i co z nich zrobić oraz ciekawostek - które kwiaty są najpopularniejsze w danych zakątkach świata.

 

O edukację z zakresu ogrodnictwa zadbała firma nasienniczo-hodowlana W. Legutko. Specjaliści z W. Legutko zajęli się edukacją młodszych oraz starszych uczestników festiwalu. Dzieci mogły wziąć udział w warsztatach małego ogrodnika, podczas których sadziły kwiaty jadalne. Dorośli chętnie słuchali prelekcji o zakładaniu ogrodów warzywno-ziołowych oraz kwiatowych.

 

Na prelekcje o tematyce ogrodniczej zapraszała również Prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska. Profesor Krzymińska zabrała gości festiwalu w plener Ogrodów Hortulus Spectabilis gdzie pokazała istniejące już założenia z kwiatami jadalnymi i ziołami. Podczas plenerowych prelekcji goście odwiedzili m.in. Warzywnik Kwiatowy, Ogród w smaku lila-róż, Ogród lawendowy oraz orientalny. Podczas tego spaceru można było dowiedzieć się jak w ekologiczny sposób uprawiać kwiaty jadalne, zioła oraz warzywa.

 

Profesor Krzymińska to również międzynarodowy sędzia florystyki oraz mistrz w zawodzie florysta. Jej niezwykłe prace można było podziwiać podczas pokazów florystyczny. Zgodnie z tegorocznym tematem przewodnim na scenie głównej powstały bukiety oraz kompozycje w szkle z ziołami.

 

W czasie tegorocznej edycji Kulinarnego Festiwalu obyły się, aż 3 konkursy florystyczne. W sobotę kursantki Policealnej Szkoły Cosinus Plus zmagały się w konkursie drużynowym Kwiatowa Garderoba w kategorii strój oraz konkursie indywidualnym Kwiatowa Garderoba - nakrycie głowy. W ramach pierwszej kategorii z gałązek drzew, liści traw oraz kwiatów powstały dwie wyjątkowe suknie. Głosem publiczności zwyciężyła drużyna pn. Lawenda w składzie – Yauheni Pastsiarniak, Olena Zubko, Alla Lazutkina, Katarzyna Kobyłt. W kategorii nagracie głowy zwyciężyła - Cecylia Dyjak. W niedzielę do konkursu stanęły kursantki Policealnej Szkoły Żak, przygotowując kwiatowy letni bukiet. Głosem jury zwyciężyła – Malwina Oćwieja.

 

Podczas festiwalu nie zabrakło carvingu. Na scenie głównej wystąpił mistrz świata w carvingu Paweł Sztenderskich. Podczas pokazów zaprezentował swoją technikę i stworzył niezwykłe działa sztuki. Pod okiem mistrza można było spróbować własnych sił w carvingu.

 

Miłośnicy naturalnej pielęgnacji skóry, mogli wziąć udział w pokazach kuchni kosmetycznej. Katarzyna Majewska zaprezentowała jak przygotować wodę Królowej Węgier z rozmarynem i lawendą oraz oliwkę do pielęgnacji dłoni z lawendy i rumianku. Indywidulanych porad dotyczących pielęgnacji skóry można było zaczerpnąć na stoisku ekspertki.

 

Podczas wydarzenia nie zabrakło animacji. W ramach warsztatów można było zrobić wianek z kwiatów, gałązek i ziół. Na zajęcia dla najmłodszych zapraszała również Hortiteriapia oraz Dobrzycówka. Oprócz stoisk z animacjami i atrakcjami, można było również zrobić zakupy. Swoje specjały prezentowało ponad 40 wystawców. Spiżarnie można było uzupełnić m.in.: na stoisku gospodarstwa Sedina (przetwory z róży), Zagon (ogórki kiszone i małosolne), Skarby Agatki (octy, przetwory), Soberry (przetwory z jagody kamczackiej), Wio Eko czy Browar Edi. Wśród firm kosmetycznych pojawiały się m.in.: Manufaktura Lawenda, Mydlarnia Inspiracja oraz Serce natury, a asortyment ogrodniczy można była uzupełnić u W. Legutko (nasiona), Szkółka Roślin Hortulus (kwiaty jadalne, zioła) oraz Navikula (eko doniczki i osłonki).  

 

Tradycyjnie już podczas festiwalu rozstrzygnięty został konkurs na najlepsze stoisko handlowe. Jury przy ocenie pod uwagę brało m.in.: estetykę stoiska, sposób obsługi, punkty przyznawane były również za kreatywność. W tym roku bezkonkurencyjna okazała się firma Dobrzycówka, wyróżnienie otrzymała Ecokolonia.

 

Dziękujemy partnerom oraz patronom wydarzenia za aktywny udział i wsparcie przy organizacji VI Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych. Szczególne podziękowania kierujemy do firmy nasienniczo-hodowlanej W. Legutko oraz do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego (na wydarzenie zapraszało Pomorze Zachodnie i RPO WZ).

 

Zapraszamy na kolejną edycję Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych!

 

DSC_0766
DSC_0691
DSC_0703
DSC_0760
DSC_0793
DSC_0836
DSC_0854
DSC_0874
DSC_0880
DSC_0894
DSC_0899
DSC_0907
DSC_0945
DSC_0961
DSC_0963
DSC_0967
DSC_0970
DSC_0996
DSC_1005
DSC_1031
DSC_1063
DSC_1089
DSC_1227
DSC_1233
DSC_1245
DSC_1264
DSC_1335
DSC_1346
DSC_1354
DSC_1362
DSC_1379
DSC_1386
DSC_1454
DSC_1530
DSC_1587
DSC_1591
DSC_1601
DSC_1610
DSC_1641
DSC_1678
DSC_1679
DSC_1712
DSC_1746
DSC_1763
DSC_1776
DSC_1834
DSC_1870
DSC_1873
DSC_1877
DSC_1879
DSC_1881
DSC_1883
DSC_1891
DSC_1898
DSC_1932
DSC_1936
DSC_1974
DSC_2001
DSC_2010
DSC_2059
DSC_2063
DSC_2079
DSC_2085
DSC_2113
DSC_2116
DSC_2138
DSC_2178
DSC_2216
DSC_2226
DSC_2235
DSC_2267
DSC_2282
DSC_2324
DSC06317

Kontakt telefoniczny+48 602 610 041
Skontaktuj się z namibiuro@hortulus.com.pl
Lokalizacja Dobrzyca 76, 76-038
Regulaminczytaj

 

  • Tłumacz stronę

    Polish English German Norwegian Russian Swedish