Drukuj
Kategoria: Aktualności
Już po raz siódmy odbył się Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy.

 

W połowie lipca, a dokładniej 16 – 17 lipca Ogrody Hortulus w Dobrzycy gościły kilka tysięcy amatorów i profesjonalistów oryginalnej kuchni. W tym roku festiwal odbywał się podhasłem „W Ogrodowej Rezydencji Jadalne Kwiaty podano do stołu”, a na festiwalowych talerzach królowały szlachetne kwiaty takie jak: aksamitka, begonia, liliowce, nasturcje, róże inne piękności.

Rezydencja Ogrodowa

Corocznie z okazji festiwalu powstaje nowy ogród. W tym roku został zaprojektowany i wybudowany dość osobliwy ogród – Rezydencja Ogrodowa. Ta wyjątkowa rezydencja! Zajmuje 600m2 powierzchni ogrodu i składa się z trzech ogrodowych przestrzeni. Pierwsza – Gabinet Aniołów, które chronią wejście do kolejnej przestrzeni którą jest sypialnia z monumentalnym, betonowym łożem, w którym zamiast to pościeli - rośnie kobierzec jadalnych kwiatów. Obok betonowego, secesyjnego łoża stoi również betonowa lampa i olbrzymie książki wykonane z tegoż samego materiału. Trzecia przestrzeń ogrodowa - wielki salon z długim 6-cio metrowym betonowym stołem posadowionym na 3 kolumnowych nogach. Stół został nakryty niczym do uczty. Na olbrzymich ceramicznych talerzach, w szklanych misach wypełnionych wodą jadalne kwiaty podano do stołu. W salonie ustawiono również olbrzymią konsolę z betonowymi świecznikami i wazami wypełnionymi kwiatami. Dopełnieniem rezydencji są kolumny, popiersia czy betonowa pufa. Całość uzupełnia oryginalna kamienna podłoga z dwoma dywanami z klinkieru. Ogrodowa Rezydencja „Wtopiona” została w ogród. Bukszpanowe ściany wydzielają przestrzeń ogrodu. Drzewa i rośliny w naturalny sposób wpraszają się do niej, a cała rezydencja tonie w kwiatach.

 

Festiwal Kwiatów Jadalnych – moc dozn kulinarnych

W tym roku na festiwalu gościły trzy kuchnie. Kuchnią festiwalową dowodził znakomity jak zawsze szef kuchni Mariusz Siwak. Przygotowywał dania degustacyjne dla odwiedzających Festiwal w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Wśród nich znalazła się wyśmienita zupa z liliowca, tartaletki z kwiatami jadalnymi w odsłonie słodkiej i słonej czy pyszne sałatki z kwiatów i warzyw. Można było spróbować dania, w których kwiaty jadalne połączono z makaronem lub ryżem, czy kaszą kuskus.

Kolejną kuchnią była kuchnia wegetariańska i wegańska bazująca na produktach marki The Vegetarian Butcher. Serwował ją szef kuchni Przemysław Kaczmarek.  Niezwykle smakowały klopsiki z nagietkiem, aksamitką i warzywami z ogrodów Hortulus Spectabilis, a także sałatka crispy Chickenz sosem mango, kwiatami czosnku, begonią i miętą.

W tym roku gościliśmy również kuchnię bistro Duet z Pleszewa. Powodzeniem cieszyły się  pyszne kwiaty cukinii i patisonów w tempurze, do której zużyliśmy ponad 100 jaj i 200litrów kwiatów dyniowatych! Szef Krystian Klak serwował również  bogracz z ogrodowymi warzywami i bukietem ogrodowych kwiatów jadalnych z ryżem i świeżą sałatą na ostro, placuszki z cukinii w kwiatowym sosie na słodko i ostro. Wykorzystano kwiaty begonii i aksamitki.Podawano również tajską zupę z kwiatami liliowca, a także sałatkę warzywno – kwiatową z prażoną posypką i serem feta. Hitem okazał się kwiatowy eliksir młodości -  lemoniada z pysznogłówki i agastache, i kwiatami fuksji. Te wszystkie wspaniałości pochodziły z Ogrodów Hortulus Spectabilis, gdzie same tylko warzywniki mają ponad 3ha powierzchni.  

 

Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych to nie tylko kuchnia kwiatowa

Oprócz doznań kulinarnych goście mogli skorzystać z kuchni kosmetycznej i warsztatów florystycznych.  O doznania estetyczne zadbała prof. UPP. Dr hab. Agnieszka Krzymińska, instruktor florystyki, międzynarodowy sędzia florystyki, mistrz w zawodzie florysta. Pokazała florystyczne triki na królewskie stoły a także jak przygotować bukiet na kolację wedwoje. Poprowadziła również warsztaty florystyczne oraz konkurs: w sobotę odbywał się konkurs dla uczniów szkoły Cosinus, natomiast w niedzielę odbywał się otwarty konkurs florystyczny dla chętnych amatorów i pasjonatów florystyki.Dodatkową atrakcją były wycieczki po ogrodach festiwalowych z poprzednich edycji, które po laatchprezentowały się również wspaniale.

 

Swoje pokazy na scenie miał również mistrz carvingu z Carving Art. Paweł Sztanderski, prezentował jak przygotować biżuterię na stół ogrodowej rezydencji i to tylko przy użyciu małego nożyka i dostępnych warzyw jak kalarepa, marchewka, które wcześniej zebrał z naszego warzywnika w Ogrodach Hortulus Spectabilis. Ponadto drużyna Carving Art. przez cały dzień prezentowała tajniki sztuki carvingu na swoim stoisku.

 

Odbyły się również pokazy kuchni kosmetycznej , które prowadziła Katarzyna Majewska - Kuchnia Kosmetyczna Makutu. Przez cały dzień odbywała się destylacja kwiatów lawendy, które zebrane zostały w Ogrodach HortulusSpectabilis, a na scenie prowadzone były wykłady jak wykorzystać powstały destylat w kuchni i kosmetyce. W naszych ogrodach rośnie ponad 30 odmian lawendy. Jest to kilka tysięcy krzewów, z których to zapach unosi się nad całymi Ogrodami Hortulus Spectabilis.  Odbył się także pokaz jak wykonać w domowych warunkach kule do kąpieli, przygotowała go Patrycja Koronka z Lawendowy Zawrót Głowy.  

 

Jak co roku pieczę nad festiwalem sprawowała dr Małgorzata Kalemba - Drożdż

Ekspert, autorka książek o kwiatach jadalnych, blogerka dr Małgorzata Kalemba - Drożdż zaserwowała porządna dawkę wiedzy. Podczas prelekcji można było dowiedzieć się podstawowego ABC konsumpcji kwiatów jadalnych. A także jak rozpoznać kwiaty trujące i jak unikać ich w kuchni. W nawiązaniu do tematyki festiwalu, odbyła się również prelekcja o tym jakie kwiaty jadano na królewskich stołach. Z Panią Małgorzatą spotkaliśmy się już po raz siódmy, gdyż uczestniczy w festiwalu od jego pierwszej edycji.  

 

Nie zabrakło również ogrodników

O edukację w zakresie ogrodnictwa, uprawy kwiatów jadalnych i ziół zadbała firma nasienniczo-hodowlana W. Legutko. To właśnie w większości z tych nasion, powstały ponad 3ha warzywniki w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Przy stoisku firmy W. Legutko odbyły się warsztaty dla najmłodszych.

Swoje stoisko miała również Szkółka Roślin Ozdobnych Hortulus, która prowadziła sprzedaż wszystkich możliwych odmian kwiatów i ziół, które nadają się bezpośrednio do konsumpcji. Na stoisku było naprawdę kolorowo, a ogrodnicy udzielali porad z zakresu uprawy kwiatów jadalnych.

 

Tysiące kwiatów wykorzystano do plecenia wianków

Na uczestników festiwalu przez cały dzień czekały atrakcje i animacje. Jak co roku hitem okazało się możliwość nieodpłatnego wykonania wianków ze ściętych kwiatów w szkółce. Tegoroczną nowością okazały się kwiatowe obrazy. Można było ze świeżych płatków kwiatów wykleić suknie dam.

 

Nie zabrakło również stoisk z produktami ekologicznymi

Można było kupić różne smakołyki u naszych wystawców.Spiżarnie można było uzupełnić m.in.: na stoisku gospodarstwa Sedina (przetwory z róży), Zagon (ogórki kiszone i małosolne), Skarby Agatki (octy, przetwory), Wino Eko czy Browar Edi – produkujące produkty o kwiatowych smakach. Wśród firm kosmetycznych pojawiały się m.in.: Manufaktura Lawenda, Mydlarnia Inspiracja. Nie zabrakło również stoisk z Hortiterapii, na którym można było wykonać sól do kąpieli.

Podczas Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy, można było odpocząć na świeżym powietrzu w świetnej atmosferze. Impreza skupiła rodziny z dziećmi i turystów przebywających nad polskim morzem.