W Ogrodach Hortulus Spectabilis podziwiać można ogrody użytkowe - warzywniki. Na powierzchni liczącej ponad 1ha posadzone zostały tysiące warzyw. Warzywniki prowadzone są w sposób ekologiczny z wykorzystaniem starych praktyk ogrodniczych. Do ich pielęgnacji stosowane są wyłącznie naturalne środki. Nie używamy nawozów sztucznych, ani herbicydów.
Nasze warzywniki przedstawiają często już zapomniany obrazek. Dzięki nim rodzice mogą pokazać swoim dzieciom, jak wygląda uprawa np. pomidorów, które dobrze znają z marketów. Coraz więcej osób mieszkających w miastach nie ma możliwości uprawy warzyw, a rodziny mieszkające na wsiach zrezygnowały z tego typu ogrodu na rzecz ogrodów ozdobnych. Nasze warzywniki pokazują, jak z warzyw i ziół stworzyć atrakcyjną kompozycje. I tak na przykład proste grządki zostały zastąpione finezyjnymi nasadzeniami, a ich obrzeż zdobią pomarańczowe aksamitki. Cześć warzyw posadzona jest również w donicach tak aby pokazać, że własna ekologiczna uprawa nie musi wiązać się z potężną działką.
W warzywnikach wśród wielu popularnych i standardowych warzyw, znajdziemy również szeroką kolekcję odmian zarówno tych zapomnianych (rzepa, brukiew, topinambur), jak i nowych warzyw np. żółte i bordowe marchewki, kolorowa kukurydza, wielokolorowe pomidory.
Warzywa, zioła oraz przyprawy z naszej ekologicznej uprawy służą nam do przygotowania dań serwowanych przez nasze punkty gastronomiczne (Caffebar Barwinek, Rumianek, Piownia). Jedną z roślin, która w naszych ogrodach znajduje wiele zastosowań jest dynia. Jej kwiaty, są jadalne, więc używamy ich podczas Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych. Jej owoce wykorzystujemy do przygotowania smakowitej, rozgrzewającej zupy krem. Dynie grają również pierwsze skrzypce podczas Dyniowego Gardenparty, odbywającego się w Ogrodach Hortulus Spectabilis w ostatni weekend września. Ponad to wykorzystujemy do jesiennych, ogrodowych dekoracji. Plony z naszych warzywników są również dostępne w sezonowej sprzedaży.
Powstał specjalnie na IV edycję Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych. W tym ogrodzie zaprezentowana została kolekcja rośliny o kwiatach jadalnych w odcieniach różu i fioletu.
Kwiaty występujące właśnie w tej kolorystyce stanowią największą grupę wśród tych jadalnych. Na rabatach zobaczyć można okazały zbiór bylin, krzewów i roślin jednorocznych. Dominują tu jeżówki, pysznogłówki, kłosowce, róże, lawendy, fuksje, begonie i niecierpki. Ścieżki oraz elementy małej architektury utrzymane zostały w odcieniach jasnej szarości. Kolor ten wpasowuje się w romantyczny charakter założenia. W ogrodzie w smaku lila-róż znajduje się również zbiornik wodny oraz metalowa altana z krzesłami na których możemy chwilę odetchnąć i delektować się widokiem obficie kwitnących roślin.
Jest to pierwszy ogród w kompleksie Ogrodów Hortulus Spectabilis, który jest ogrodem kwiatów jadalnych uwzględniającym wszystkie grupy roślin i ich środowiska w których one żyją. W ogrodzie znajdują się wszystkie grupy i rodzaje roślin od drzew, krzewów i krzewinek po rośliny wieloletnie, dwuletnie, jednoroczne i wodne. W ogrodzie znajdują się również rośliny egzotyczne, które nie zimują w naszym klimacie, jednak dzięki szklarni, która jest miejscem adekwatnym do ich wymagań, można je z powodzeniem uprawiać.