W Ogrodach Hortulus Spectabilis podziwiać można ogrody użytkowe - warzywniki. Na powierzchni liczącej ponad 1ha posadzone zostały tysiące warzyw. Warzywniki prowadzone są w sposób ekologiczny z wykorzystaniem starych praktyk ogrodniczych. Do ich pielęgnacji stosowane są wyłącznie naturalne środki. Nie używamy nawozów sztucznych, ani herbicydów.
Nasze warzywniki przedstawiają często już zapomniany obrazek. Dzięki nim rodzice mogą pokazać swoim dzieciom, jak wygląda uprawa np. pomidorów, które dobrze znają z marketów. Coraz więcej osób mieszkających w miastach nie ma możliwości uprawy warzyw, a rodziny mieszkające na wsiach zrezygnowały z tego typu ogrodu na rzecz ogrodów ozdobnych. Nasze warzywniki pokazują, jak z warzyw i ziół stworzyć atrakcyjną kompozycje. I tak na przykład proste grządki zostały zastąpione finezyjnymi nasadzeniami, a ich obrzeż zdobią pomarańczowe aksamitki. Cześć warzyw posadzona jest również w donicach tak aby pokazać, że własna ekologiczna uprawa nie musi wiązać się z potężną działką.
W warzywnikach wśród wielu popularnych i standardowych warzyw, znajdziemy również szeroką kolekcję odmian zarówno tych zapomnianych (rzepa, brukiew, topinambur), jak i nowych warzyw np. żółte i bordowe marchewki, kolorowa kukurydza, wielokolorowe pomidory.
Warzywa, zioła oraz przyprawy z naszej ekologicznej uprawy służą nam do przygotowania dań serwowanych przez nasze punkty gastronomiczne (Caffebar Barwinek, Rumianek, Piownia). Jedną z roślin, która w naszych ogrodach znajduje wiele zastosowań jest dynia. Jej kwiaty, są jadalne, więc używamy ich podczas Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych. Jej owoce wykorzystujemy do przygotowania smakowitej, rozgrzewającej zupy krem. Dynie grają również pierwsze skrzypce podczas Dyniowego Gardenparty, odbywającego się w Ogrodach Hortulus Spectabilis w ostatni weekend września. Ponad to wykorzystujemy do jesiennych, ogrodowych dekoracji. Plony z naszych warzywników są również dostępne w sezonowej sprzedaży.