Tegoroczny Festiwal Kwiatów Jadalnych przypada pod hasłem lawendy, ale nie możemy zapomnieć o ubiegłorocznej bohaterce – róży. Szczególnie, że Matka Natura biegnie przez ten rok sprintem i mimo kalendarzowej wiosny w ogrodzie panują już letnie klimaty.
W tej letniej scenerii króluje róża, która nie tylko doskonale prezentuje się w ogrodzie, ale również na talerzu.
Róża jest dobrze znana jako składnik konfitur i syropów. Podczas ubiegłorocznej edycji Festiwalu była składnikiem sałatek, zup oraz słodkich kremów do ciast. Tegoroczne wiosenne upały przypomniały nam o jeszcze jednym różanym specjale - o Różoniadzie! Orzeźwiającej różanej lemoniadzie idealnej na te gorące dni!
Różoniada
Orzeźwiająca różana lemoniada
Składniki:
- 2 l wody
- 3 łyżki wody
- garść liści stewii
- garść płatków dzikiej róży
- 2 gałązki z listkami mięty truskawkowej lub agastache – mięty meksykańskiej
- 4 cytryny
Cytryny, płatki róży, miętę i stewie umyj. Jedną z cytryn wyparz w gorącej wodzie. Z trzech cytryn wyciśnij sok. Wyparzoną cytrynę pokrój ze skórką w plasterki. Wodę wlej do dzbanka, dodaj sok z cytryny i wodę różaną. Dodaj liście ziół, płatki róży i plastry pokrojonej cytryny. Całość schłodź, a w upalne dni podawaj z kostkami lodu.