Menu mobilne

OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS

Wyróżnienie POT w konkursie na Najlepszy Produkt Turystyczny 2014 r.

OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
Previous Next Play Pause

Kwiaty w smaku lila-róż… pod takim hasłem odbędzie się tegoroczna, IV edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych. Jak co roku przygotowaliśmy dla Was małą prezentacje kwiatów jadalnych. Jako pierwszy w smaku lila-róż wystąpi bez.

Bzem potocznie nazywamy dwa różne gatunki. Pierwszy z nich to lilak pospolity (łac. Syringa vulgaris), który zobaczyć można w wielu polskich ogródkach. Drugi to bez czarny (łac. Sambucus nigra), który rośnie dziko. Lilak pospolity występuje w różnych odcieniach fioletu, różu lub bieli. A jaki kolor ma bez czarny? Niech nie zwiedzie Was jego przewrotna nazwa. On wcale nie jest czarny, wręcz odwrotnie jego kwiaty są białe. Istnieją również odmiana bzu czarnego o kwiatach różowych. Jedną z nich jest Sambucus nigra Black Beauty Gerda. Róże baldachy tej ogrodowej odmiany wyglądają szczególnie efektownie na tle liści i pędów w purpurowym, prawie czarnym kolorze.

Bzy dzikie, jak i te które mamy w ogrodzie, nie tylko pięknie wyglądają ale równie dobrze smakują. Co więcej mogą one pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. W medycynie naturalnej stosuje się zarówno ich liście, jak i kwiaty.

Bez czarny (Sambucus nigra) jest rośliną ruderalną. Wybierając się na spacer lub rowerową wycieczkę można zobaczyć go w naturalnym, „dzikim” środowisku. Czarny bez praktycznie nie ma wymagań co do warunków, wystarczy mu trochę wilgoci i cienia. Odmiana o różowych kwiatach - Black Beauty Gerd w przeciwieństwie do „zwykłego” bzu czarnego ma przyjemny zapach. Szczególnie smaczne są owoce jej odmiany. Mogą być używane do domowych przetworów np. konfitur czy soków. Dodatkowo są źródłem witaminy A, B i C. Zarówno suszone owoce, jak i kwiat odmiany Blak Beauty Gerda będą stanowić doskonały składnik herbaty. Stosuje się je również w walce z przeziębieniem.

Więcej właściwości leczniczych ma bez czarny. Napar z jego kwiatów działa przeciw zapalnie, sprawdzi się w walce z „workami” i cieniami pod oczami oraz przy zapaleniu spojówek. Pozytywnie wpłynie również na naszą skórę - rozjaśni cerę i załagodzi przebarwienia. Płukanki i nasiadówki z naparu z bzu czarnego stosuje się również przy zapaleniu narządów płciowych.

Syringa vulgaris -lilak pospolity

Lilak pospolity ma podobne właściwości lecznicze do bzu czarnego. Zawiera fitoncydy antybakteryjne i przeciwwirusowe. Działa napotnie i przeciwgorączkowo. Sprawdzi się w przypadku spadku odporności, jako środek przeciwzapalny na gardło i środek przeciwkaszlowy. Ma on również cenne właściwości ściągające, które pozytywnie wpływają na skórę. Hydrolat lub olejek z kwiatów lilaka można wykorzystać do stworzenia naturalnych kosmetyków. Nasze babcie wykorzystywały go do leczenia wyprysków i dolegliwości skórnych oraz do okładów na oczy przy zapaleniu spojówek.

Lilak pospolity ma jednak dużo większe wymagania glebowe niż bez czarny. Szczególnie kiedy kupimy w centrum ogrodniczym odmianę uszlachetnioną. Występują one w postaci małych, karłowatych drzewek nadających się do niedużych ogródków.

Niezależnie jednak od tego czy chcemy zastosować kwiaty bzu czarnego czy lilaka pospolitego i czy chcemy użyć ich w kosmetyce, czy jako składnik dań, musimy pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Kwiaty nadają się do spożycia tylko wtedy, gdy pochodzą z upraw ekologicznych, gdy rosną z dala od zanieczyszczeń np. drogi.

Kiedy już znajdziecie lilaka, który spełni te wymagania, koniecznie spróbujcie zrobić z niego syrop. Sprawdzi się on jako baz do lemoniad, a nawet nalewek!  

Syrop z lilaka:

- 2,5 szklanki kwiatów lilaka

- 2 szklanki wody

- 2 szklanki brązowego cukru

- sok z 1 cytryny

Oberwij kwiaty z gałązek i opłucz je pod bieżącą wodą. Cukier rozpuść w gorącej wodzie. Kwiaty umieść w dużym słoiku i skrop je sokiem z cytryny, następnie dodaj wodę z cukrem. Pozostaw w chłodnym i ciemnym miejscu na 24 godziny. Uwaga ;) Jeżeli lubisz bardzo słodki syrop dodaj więcej cukru. Ilość cukru i kwiatów możesz swobodnie dobrać wg własnych upodobań.

Kontakt telefoniczny+48 602 610 041
Skontaktuj się z namibiuro@hortulus.com.pl
Lokalizacja Dobrzyca 76, 76-038
Regulaminczytaj

 

  • Tłumacz stronę

    Polish English German Norwegian Russian Swedish
  • Puzzle