Menu mobilne

OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS

Wyróżnienie POT w konkursie na Najlepszy Produkt Turystyczny 2014 r.

OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
Previous Next Play Pause

To była prawdziwa uczta dla kwiatożerców!

Za nami V Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Tegoroczna edycja odbyła się 11-12 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis, pod hasłem Kwiatowy smak orientu. Podczas festiwalu nie zabrakło warsztatów, prelekcji na scenie i w ogrodzie, pokazów oraz wystawców z bogatą ofertą produktów ekologicznych i naturalnych. 

Kwiatowa kuchnia

W tym roku kwiatowe dania przygotowywali – Szef Kuchni Mariusz Siwak wraz z córką Natalką oraz Szef Kuchni Paweł Romankiewicz. W ich menu pojawiły się wyszukane oraz proste dania z kwiatów jadalnych. Szef Mariusz serwował tajską zupę z liliowcami, sałatkę makaronową z aksamitką oraz babeczki z lawendowym serkiem. W kuchni Pawła Romankiewicza temperatura była gorąca!  Szef Paweł gotował w kociołkach podwieszanych nad ogniskami! W jego kuchni królowały kwiatowe kaszotta. Prawdziwym hitem okazały się kiszone pąki liliowców serwowane m.in.: na pajdzie ze smalcem w wersji tradycyjnej lub wege.

Nad kwiatową kuchnią czuwała dr biochemii Małgorzata Kalemba Drożdż. Autorka książek o kwiaty jadalnych dbała o to aby do dań trafiały tylko jadalne kwiaty. Dr Małgorzata prowadziła prelekcje na scenie głównej i udzielała porad w namiocie eksperckim. Na jej stoisku można było posmakować kwiatów jadalnych, nabyć książki ekspertki oraz obejrzeć spiżarnię z suszonymi kwiatami, syropami, kiszonkami, octami i oliwami przygotowanymi z użyciem kwiatów jadalnych.

Kuchnia kosmetyczna

Na festiwalowej scenie po raz kolejny zagościła Kuchnia Kosmetyczna Makutu. Katarzyna Majewska, specjalistka od naturalnych kosmetyków, zgodnie z tegorocznym tematem przewodnim festiwalu opowiadała o japońskim rytuale pielęgnacji włosów. Słuchacze mogli poznać przepis na kwiatowo-ziołową mieszankę do pielęgnacji włosów. Nie zabrakło również warsztatów, podczas których opowiadała jak dbać o cerę by była jasna, zdrowa i bez przebarwień. Katarzyna Majewska razem z publicznością przygotowała także jadalne toniki.

Plenerowe prelekcje i porady ogrodnicze

Festiwal to również okazja do spotkania z prof. UPP dr hab. Agnieszką Krzymińską. Profesor Krzymińska zabrała gości festiwalu na niezwykła wycieczkę po ogrodach z grupy Ogrodowa Filozofia Smaku. Podczas plenerowych prelekcji w ogrodach kwiatów jadalnych Kierownik Katedry Roślin Ozdobnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opowiadała o sekretach pięknych ogrodów oraz ekologicznej uprawie kwiatów i ziół. Patronem plenerowych prelekcji był Regionalny Program Operacyjny Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020. Podczas tegorocznej edycji festiwalu można było również skorzystać z  konsultacji w Punkcie Informacji Funduszy Europejskich. Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego przygotował prelekcję na scenie głównej. Piotr Wolski - Kierownik Biura ds. Koordynacji Instrumentów Wsparcia w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Zachodniopomorskiego opowiedział o Zielonym Ładzie – Przyszłości Europy.

O uprawie i pielęgnacji roślin opowiadali również  specjaliści z PlantiCo - Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze Zielonki Sp. z o.o. Zakład Hodowlano Nasienny POLAN. Podczas prelekcji oraz pokazów podpowiadali, jak wysiać kwiaty jadalne oraz jak pielęgnować i hodować zioła czy kiełki. Indywidualnych porad można było zaczerpnąć na ich stoisku.

Pokazy florystyczne i konkurs florystyczny

Niezwykły kunszt florystyczny Profesor Agnieszki Krzymińskiej można było podziwiać na scenie głównej podczas pokazów florystycznych. Florystyka towarzyszyła nam w dekoracjach stołów i altan. W tym roku dekoracje florystyczne przygotowały kursantki Szkoły Żak. Początkujące i bardzo zdolne florystyki przygotowały kilkanaście kompozycji na każdą okazję. Kursantki Szkoły Żak zmierzyły się również w konkursie florystycznym. W sobotę każda z florystek przygotowała jadalną dekorację stołu w stylu zen lub orientalnym. W niedzielę florystyki zaprezentowały kompozycję w szkle w stylu orientalnym. Głosem publiczności w kategorii dekoracja stołu zwyciężyła Emila Nadolna, pierwsze miejsce w kategorii dekoracja w szkle zdobyła Izabela Kołgan. Fundatorem nagród byli: Zachodniopomorska Izba Rolnicza, Fiskars oraz Hortulus.

Carving

Na tegorocznym festiwalu nie mogło zabraknąć carvingu. Gościom wydarzenia tą tajską sztukę rzeźbienia w owocach i warzywach prezentowali Paweł Sztenderski oraz Dominika Sadowska z Carving-Art. Mistrz świata w carvingu Paweł Sztenderski prowadził pokazy na scenie głównej. Własnych sił w carvingu można było spróbować podczas warsztatów prowadzonych na stoisku Carving-Art. 

Stoiska wystawiennicze i Polska Smakuje

Do tegorocznej edycji wydarzenia ponownie dołączył KOWR OT Koszalin z programem Polska Smakuje. Na stoiskach Polska Smakuje można było bliżej poznać Zachodniopomorskich Producentów Produktów Regionalnych. W tym roku swoje specjały prezentowało ponad 30 wyjątkowych wystawców. W ich asortymencie pojawiły się: sery, przetwory, nalewki, wina, miody oraz łakocie. Wśród wystawców pojawili się również producenci naturalnych kosmetyków. Niektórzy z wystawców pokusili się o przygotowanie specjalnych festiwalowych edycji swoich produkty. Odlodowo zaserwowało lody o smaku pysznogłówki czy czarnego bzu, a Skarby Agatki przygotowały ogórki kiszone z kwiatami.

Tradycyjnie spośród wystawców wyłoniono najlepsze stoisko. Punkty przyznawane były w kilku kategoriach, zarówno za estetykę stoiska, jak i kreatywność. Pierwszą nagrodę jednogłośnie otrzymał Lawendowy Zawrót Głowy. Na stoisku Lawendowego Zawrotu Głowy można było nie tylko zakupić cały przekrój różnych produktów z lawendy. Właściciele firmy przygotowali wiele atrakcji - można było wygrać przejażdżkę lawendowozem oraz sesję zdjęciową w lawendowym polu. Wyróżnienie w konkursie zdobyła Ecokolonia. Fundatorem nagród byli: Zachodniopomorska Izba Rolnicza, Fiskars oraz Hortulus.

Tablice, ulotki, inspiracje

Na gości festiwalu czekała również cała masa inspiracji, przepisów i tablic edukacyjnych. Po skorzystaniu z atrakcji festiwalu goście mogli udać się na spacer po Ogrodach Hortulus Spectabilis, podziwiać widoki z górnego tarasu wieży widokowej oraz zgubić się największym na świecie labiryncie grabowym.

Zobcz galerię zdjęć -> kliknij tutaj.

 

Kontakt telefoniczny+48 602 610 041
Skontaktuj się z namibiuro@hortulus.com.pl
Lokalizacja Dobrzyca 76, 76-038
Regulaminczytaj

 

  • Tłumacz stronę

    Polish English German Norwegian Russian Swedish