Menu mobilne

OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS

Wyróżnienie POT w konkursie na Najlepszy Produkt Turystyczny 2014 r.

OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
OGRODY HORTULUS SPECTABILIS
Previous Next Play Pause
Już po raz siódmy odbył się Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy.

 

W połowie lipca, a dokładniej 16 – 17 lipca Ogrody Hortulus w Dobrzycy gościły kilka tysięcy amatorów i profesjonalistów oryginalnej kuchni. W tym roku festiwal odbywał się podhasłem „W Ogrodowej Rezydencji Jadalne Kwiaty podano do stołu”, a na festiwalowych talerzach królowały szlachetne kwiaty takie jak: aksamitka, begonia, liliowce, nasturcje, róże inne piękności.

Rezydencja Ogrodowa

Corocznie z okazji festiwalu powstaje nowy ogród. W tym roku został zaprojektowany i wybudowany dość osobliwy ogród – Rezydencja Ogrodowa. Ta wyjątkowa rezydencja! Zajmuje 600m2 powierzchni ogrodu i składa się z trzech ogrodowych przestrzeni. Pierwsza – Gabinet Aniołów, które chronią wejście do kolejnej przestrzeni którą jest sypialnia z monumentalnym, betonowym łożem, w którym zamiast to pościeli - rośnie kobierzec jadalnych kwiatów. Obok betonowego, secesyjnego łoża stoi również betonowa lampa i olbrzymie książki wykonane z tegoż samego materiału. Trzecia przestrzeń ogrodowa - wielki salon z długim 6-cio metrowym betonowym stołem posadowionym na 3 kolumnowych nogach. Stół został nakryty niczym do uczty. Na olbrzymich ceramicznych talerzach, w szklanych misach wypełnionych wodą jadalne kwiaty podano do stołu. W salonie ustawiono również olbrzymią konsolę z betonowymi świecznikami i wazami wypełnionymi kwiatami. Dopełnieniem rezydencji są kolumny, popiersia czy betonowa pufa. Całość uzupełnia oryginalna kamienna podłoga z dwoma dywanami z klinkieru. Ogrodowa Rezydencja „Wtopiona” została w ogród. Bukszpanowe ściany wydzielają przestrzeń ogrodu. Drzewa i rośliny w naturalny sposób wpraszają się do niej, a cała rezydencja tonie w kwiatach.

 

Festiwal Kwiatów Jadalnych – moc dozn kulinarnych

W tym roku na festiwalu gościły trzy kuchnie. Kuchnią festiwalową dowodził znakomity jak zawsze szef kuchni Mariusz Siwak. Przygotowywał dania degustacyjne dla odwiedzających Festiwal w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Wśród nich znalazła się wyśmienita zupa z liliowca, tartaletki z kwiatami jadalnymi w odsłonie słodkiej i słonej czy pyszne sałatki z kwiatów i warzyw. Można było spróbować dania, w których kwiaty jadalne połączono z makaronem lub ryżem, czy kaszą kuskus.

Kolejną kuchnią była kuchnia wegetariańska i wegańska bazująca na produktach marki The Vegetarian Butcher. Serwował ją szef kuchni Przemysław Kaczmarek.  Niezwykle smakowały klopsiki z nagietkiem, aksamitką i warzywami z ogrodów Hortulus Spectabilis, a także sałatka crispy Chickenz sosem mango, kwiatami czosnku, begonią i miętą.

W tym roku gościliśmy również kuchnię bistro Duet z Pleszewa. Powodzeniem cieszyły się  pyszne kwiaty cukinii i patisonów w tempurze, do której zużyliśmy ponad 100 jaj i 200litrów kwiatów dyniowatych! Szef Krystian Klak serwował również  bogracz z ogrodowymi warzywami i bukietem ogrodowych kwiatów jadalnych z ryżem i świeżą sałatą na ostro, placuszki z cukinii w kwiatowym sosie na słodko i ostro. Wykorzystano kwiaty begonii i aksamitki.Podawano również tajską zupę z kwiatami liliowca, a także sałatkę warzywno – kwiatową z prażoną posypką i serem feta. Hitem okazał się kwiatowy eliksir młodości -  lemoniada z pysznogłówki i agastache, i kwiatami fuksji. Te wszystkie wspaniałości pochodziły z Ogrodów Hortulus Spectabilis, gdzie same tylko warzywniki mają ponad 3ha powierzchni.  

 

Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych to nie tylko kuchnia kwiatowa

Oprócz doznań kulinarnych goście mogli skorzystać z kuchni kosmetycznej i warsztatów florystycznych.  O doznania estetyczne zadbała prof. UPP. Dr hab. Agnieszka Krzymińska, instruktor florystyki, międzynarodowy sędzia florystyki, mistrz w zawodzie florysta. Pokazała florystyczne triki na królewskie stoły a także jak przygotować bukiet na kolację wedwoje. Poprowadziła również warsztaty florystyczne oraz konkurs: w sobotę odbywał się konkurs dla uczniów szkoły Cosinus, natomiast w niedzielę odbywał się otwarty konkurs florystyczny dla chętnych amatorów i pasjonatów florystyki.Dodatkową atrakcją były wycieczki po ogrodach festiwalowych z poprzednich edycji, które po laatchprezentowały się również wspaniale.

 

Swoje pokazy na scenie miał również mistrz carvingu z Carving Art. Paweł Sztanderski, prezentował jak przygotować biżuterię na stół ogrodowej rezydencji i to tylko przy użyciu małego nożyka i dostępnych warzyw jak kalarepa, marchewka, które wcześniej zebrał z naszego warzywnika w Ogrodach Hortulus Spectabilis. Ponadto drużyna Carving Art. przez cały dzień prezentowała tajniki sztuki carvingu na swoim stoisku.

 

Odbyły się również pokazy kuchni kosmetycznej , które prowadziła Katarzyna Majewska - Kuchnia Kosmetyczna Makutu. Przez cały dzień odbywała się destylacja kwiatów lawendy, które zebrane zostały w Ogrodach HortulusSpectabilis, a na scenie prowadzone były wykłady jak wykorzystać powstały destylat w kuchni i kosmetyce. W naszych ogrodach rośnie ponad 30 odmian lawendy. Jest to kilka tysięcy krzewów, z których to zapach unosi się nad całymi Ogrodami Hortulus Spectabilis.  Odbył się także pokaz jak wykonać w domowych warunkach kule do kąpieli, przygotowała go Patrycja Koronka z Lawendowy Zawrót Głowy.  

 

Jak co roku pieczę nad festiwalem sprawowała dr Małgorzata Kalemba - Drożdż

Ekspert, autorka książek o kwiatach jadalnych, blogerka dr Małgorzata Kalemba - Drożdż zaserwowała porządna dawkę wiedzy. Podczas prelekcji można było dowiedzieć się podstawowego ABC konsumpcji kwiatów jadalnych. A także jak rozpoznać kwiaty trujące i jak unikać ich w kuchni. W nawiązaniu do tematyki festiwalu, odbyła się również prelekcja o tym jakie kwiaty jadano na królewskich stołach. Z Panią Małgorzatą spotkaliśmy się już po raz siódmy, gdyż uczestniczy w festiwalu od jego pierwszej edycji.  

 

Nie zabrakło również ogrodników

O edukację w zakresie ogrodnictwa, uprawy kwiatów jadalnych i ziół zadbała firma nasienniczo-hodowlana W. Legutko. To właśnie w większości z tych nasion, powstały ponad 3ha warzywniki w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Przy stoisku firmy W. Legutko odbyły się warsztaty dla najmłodszych.

Swoje stoisko miała również Szkółka Roślin Ozdobnych Hortulus, która prowadziła sprzedaż wszystkich możliwych odmian kwiatów i ziół, które nadają się bezpośrednio do konsumpcji. Na stoisku było naprawdę kolorowo, a ogrodnicy udzielali porad z zakresu uprawy kwiatów jadalnych.

 

Tysiące kwiatów wykorzystano do plecenia wianków

Na uczestników festiwalu przez cały dzień czekały atrakcje i animacje. Jak co roku hitem okazało się możliwość nieodpłatnego wykonania wianków ze ściętych kwiatów w szkółce. Tegoroczną nowością okazały się kwiatowe obrazy. Można było ze świeżych płatków kwiatów wykleić suknie dam.

 

Nie zabrakło również stoisk z produktami ekologicznymi

Można było kupić różne smakołyki u naszych wystawców.Spiżarnie można było uzupełnić m.in.: na stoisku gospodarstwa Sedina (przetwory z róży), Zagon (ogórki kiszone i małosolne), Skarby Agatki (octy, przetwory), Wino Eko czy Browar Edi – produkujące produkty o kwiatowych smakach. Wśród firm kosmetycznych pojawiały się m.in.: Manufaktura Lawenda, Mydlarnia Inspiracja. Nie zabrakło również stoisk z Hortiterapii, na którym można było wykonać sól do kąpieli.

Podczas Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy, można było odpocząć na świeżym powietrzu w świetnej atmosferze. Impreza skupiła rodziny z dziećmi i turystów przebywających nad polskim morzem.

 

Kontakt telefoniczny+48 602 610 041
Skontaktuj się z namibiuro@hortulus.com.pl
Lokalizacja Dobrzyca 76, 76-038
Regulaminczytaj

 

  • Tłumacz stronę

    Polish English German Norwegian Russian Swedish